Filters

Reset filters

  Terug naar vorige pagina

Het vereist enige voorbereiding...

Hoe leuk is het om samen met het gezin op vakantie te gaan? Bij het gezin hoort natuurlijk ook een trouwe hond. Die laat je natuurlijk niet zomaar achter, want honden zijn steeds meer welkom op vakantieparken/campings.

Een hond is afhankelijk van zijn baasje. De grote vraag is wat komt hier dan bij kijken als je met een hond kampeert? Hoe werkt dat en waar moet je aan denken, ofwel hoe pak je de hondenvakantie tas in?

Geversduin hond leuke teckel van dichtbij

Wat stop je in de hondenvakantie tas? Checklist:

  • Voldoende voeding, want je wilt niet misgrijpen tijdens de laatste dagen. Neem ook lekkere koekjes mee als beloning of zelfs een lekker bot.
  • Vergeet niet een waterfles voor onderweg mee te nemen! Je hebt speciale hondenflessen, waar het flesje geleegd kan worden in een bakje. Super makkelijk!
  • Veilige riem met lange lijn, want honden mogen niet los op de camping of het natuurgebied. Zo kun je je hond meer bewegingsvrijheid geven door gebruik te maken van een langere lijn en je toch aan de regels te houden.
  • Zorg voor een lekkere mand of kussen, gewoon iets van thuis zodat de hond zich sneller op zijn gemak voelt.
  • Speeltje, want spelen is leuk voor de kids maar ook zeker voor de hond.
  • Honden opruim zakjes, want niemand staat graag met zijn schoen in een grote boodschap.

Pexels cottonbro 5079219

Laten we op reis gaan! Hoe vervoer je een hond in de auto?

Zorg voor een veilige plek in de auto of het kampeermiddel. In de achterbak of misschien zelfs in een speciale reisbench. Een onverwachte rem actie is niet altijd te voorkomen, daarom is het belangrijk dat de hond niet naar voren vliegt. Bij een langere auto rit naar je vakantiebestemming is het ook aan te raden tussendoor een korte pauze te doen, zodat de hond z’n behoeften kan doen, pootjes kan strekken en een slokje water kan nemen.

Geef je hond twee uur voor de rit geen eten meer om te voorkomen dat er misselijkheid ontstaat. Reizen in een warme auto is niet aan te raden. Mocht het warm zomers weer zijn, probeer dan de heetste uren van de dag te vermijden. Dit kan door in de ochtend of avond te gaan rijden.

Zorg dat de hond niet op de tocht komt te staan tijdens de rit. Doe de ramen niet te wijd open, want honden kunnen gevoelig zijn voor oogontstekingen.

Neem je de hond steeds mee of laat je deze achter? 

Als je besluit met de hond te gaan kamperen, dan is het belangrijk hier rekening mee te houden in je dagplanning. Plan uitjes waar je hond mee kan, of zorg voor korte momentjes tussendoor dat je hond eventjes alleen blijft. Zoek van tevoren op wat er in de omgeving te doen is en plan de vakantie maar vol met leuke hond vriendelijke activiteiten. 

Wat kun je het beste doen om overmatig blaffen te voorkomen? 

Sommige honden hebben hier een handje van en slaan aan bij het minste geringe geluidje, zeker in een vreemde omgeving. Wat zou je hier nu aan kunnen doen? Denk bijvoorbeeld aan voldoende beweging. Ga voor een stevige wandeling om je hond goed moe te maken. Een vermoeide hond zal minder ingaan op prikkels van buitenaf. Zorg voor voldoende afscherming op de slaapplek. Maak het donker met gordijnen of zet bijvoorbeeld de radio aan om af te leiden van de omgevingsgeluiden. Daarnaast zijn er ook leuke hersenspelletjes, waarbij je door middel van een spel koekjes kunt verstoppen om de hond bezig te houden. 

Kamperen met de hond camper honden

Spannend - of geen probleem... Hoe is mijn hond met andere honden?

Als je op een hondencamping verblijft kan het zijn dat er buurhondjes naast je zullen staan. Ga voor jezelf na of je hond sociaal genoeg is voor interactie of dat dit niet zo goed zal werken. Hou hier dan rekening mee met het afbakenen van de kampeerplek met een hekje of denk aan een kortere lijn. Niet elke hond houdt van vreemde andere honden of ongewenste bezoekers. Mocht je hond minder sociaal zijn bespreek dit dan ook zeker met de buren om ongewenste situaties te voorkomen.

Hond campinggeversduin

Waar laat je de hond slapen?

Afhankelijk van je kampeermiddel is het belangrijk om ruimte te creëren waar je hond veilig kan slapen. Zorg voor een ruime overzichtelijke plek afhankelijk van de grootte van je hond. Zorg ervoor dat de hond rustig kan liggen zonder teveel invloeden van buitenaf. Zeker in een vreemde omgeving kan dit voor onrust zorgen. Zorg wel dat de hond

Waar mag je de hond uitlaten? 

Natuurlijk wil je er tijdens je verblijf lekker op uit met de hond. Handig om te kijken waar zich losloopgebieden bevinden en of bijvoorbeeld de hond tijdens een bepaald seizoen welkom is op het strand of juist niet. Ga goed voorbereid op reis om het maximale eruit te halen.
 

Preventie tegen teken

Als je loopt in het duingebied heb je te maken met het kleinste beestje die er rondloopt op aarde. Gevaarlijk voor de mens, maar ook zeker voor de hond. Je raadt het misschien al, de teek. Gelukkig bestaan er genoeg middelen om teken te bestrijden door middel van een pipet of een pilletje. Vraag op voorhand je dierenarts om advies. 

Check, check, dubbel check? Laat de vakantie maar beginnen!

img
img
img